O nama

Advokatsko društvo Đonko

Pravna tradicija

Advokatska kancelarija Đonko ima dugogodišnju pravnu tradiciju. Osnovana je 1987. godine u Čapljini gdje je mnogo godina uspješno radila na polju naknade štete i sličnih obligacionopravnih instituta. Po okončanju rata Advokatska kancelarija Đonko premješta sjedište iz Čapljine u Mostar, te je 2016. godine izvršena registracija u Advokatsko društvo Đonko d.o.o. Mostar. Od svog osnivanja do danas usmjereni smo da našim klijentima pružimo maksimalnu pravnu zaštitu kao i da stojimo na raspolaganju za sve vrste pravnih upita.

Osnivač društva

Mensud Đonko

Osnivač društva je Advokat Mensud Đonko, koji je rođen 1952. godine u Čapljini. Pravni studij je završio na Pravnom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao 1975. godine. Pravosudni ispit završava u Sarajevu 1984. godine, gdje jenakon toga položio i advokatski ispit. Radio je kao direktor općeg i pravnog sektora preduzeća “Lasta-Zvečevo d.d.” u Čapljini sve do 1987. godine, nakon čega otvara svoju advokatsku kancelariju. 1998. godine advokatsku kancelariju premješta iz Čapljine u Mostar, gdje sve do danas radi. 2016. godine osniva Advokatsko društvo Đonko d.o.o. Mostar. Advokat je kroz te godine bio uključen u razne dodatne projekte, od priređivanja multimedijalnog izdanja “Sudska praksa u BiH”, do pokretanja jednog od najznačajnijih građanskih postupaka naknade štete u međunarodnom pravu za BiH: Slučaj Srebrenica. Obnašao je i funkciju predsjednika upravnog odbora Regionalne advokatske komore Hercegovačko-Neretvanskog Kantona.

Advokat

Mersad Đonko

Mersad Đonko rođen je 1987. godine u Čapljini. Pravni studij je završio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je diplomirao 2010. godine.

Master studij iz oblasti „Građansko pravo u Evropskoj uniji“ završava 2013. godine. Pravosudni ispit završava u Sarajevu 2014. godine, te je nakon toga položio advokatski ispit u 2015. godini. Govori tečno engleski i njemački jezik.

Advokat

Jasmina Đonko Ćemalović

Jasmina Đonko Ćemalović rođena je 1989. godine u Čapljini. Pravni studij je završila na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je diplomirala 2011. godine.

Master studij iz oblasti „Građansko pravo u Evropskoj uniji“ završava 2013. godine. Pravosudni ispit polaže u Sarajevu 2014. godine, te je nakon toga položila advokatski ispit u 2016. godini. Govori tečno engleski i njemački jezik.

Stručna saradnica

Medina Čorda

Medina Čorda rođena je 1993. godine u Mostaru. Pravni studij je zavšila na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, gdje je diplomirala 2015. godine.

Nakon okončanog studija radi na Općinskom sudu u Mostaru gdje stiče uslove za polaganje pravosudnog ispita. Pravosudni ispit polaže u Sarajevu 2018. godine. Govori tečno engleski i francuski jezik.